3 Mitos Terbesar Dalam Fotografi Yang Pelbagai Bangsa Percaya

1. Harus memiliki kamera DSLR mahal untuk gambar cantik?

Tidak dinafikan kamera yang mahal membantu untuk para jurugambar mengambil gambar lebih menarik. Tapi, sebelum tu, tepuk dada tanya poket ye korang. Hehe.

Tetapi yang sebenarnya adalah siapakah disebalik kamera itu lebih penting dan secara tepat siapakah yang memegang kamera berkenaan.

Kamera jenis apa pun, kalau tidak digunakan secara maksima, tidak akan dapatgambar yang menarik dan mengancam. Percayalah.

Sekarang ni, telefon bimbit buatan Apple (Iphone) dan Android pun sudah mampu untuk hasilkan gambar berkualiti tinggi. Setiap kamera mempunyai kelebihan masing-masing. Ingat tu! hehe.

Korang boleh tengok video ni, hadam dan fikirkan. hehe.

 

2. Ambil gambar di luar negara lebih cantik berbanding di dalam negara?

Pada pandangan saya, gambar yang menarik itu tidak bergantung kepada keadaan dan di manakah kita berada.

Tetapi yang menjadikan gambar itu lebih menarik adalah bagaimana kita melihat sesuatu perkara dengan perspektif berbeza. Dari aspek ini, korang kena belajar mengenai komposisi gambar.

Oh, untuk pengetahuan korang, tidak semestinya berada di luar negara membuatkan gambar kita jadi lebih menarik, tetapi kalau ada rezeki berjalan ke negara orang itu lebih baik. Kan?

Bagi saya, jurugambar yang terbaik itu adalah mereka yang mampu menggubah benda biasa menjadi gambar yang menarik atau mempunyai seni emosional.

Korang, gunakanlah perkara-perkara atau eleman yang berada di sekeliling untuk menciptakan keharmonian dalam gamber berkenaan.

 

3. Bokeh jadi penentu gambar cantik?

Bokeh sahaja bukanlah penentu untuk gambar yang yang cantik, sebaliknya elemen komposisi gambar itu diletakkan. Untuk pengetahuan korang, teknik rule of thirds tu merupakan salah satu teknik tau.

Sebenarnya ada banyak teknik-teknik komposisi gambar. Tidak perlu sombong untuk belajar teknik-teknik komposisi gambar ni.

 

 

Sekiranya ada sebarang pertanyaan dan kemusykilan boleh hubungi saya di: 019-6198169.

Jangan lupa untuk klik LIKE pada page facebook
https://www.facebook.com/brucamerabag/ untuk mendapatkan info-info terkini.
Oh tak lupa, saya juga ada jual beg kamera dan lanyard, boleh hubungi saya kalau berminat. Nak tengok dulu pun tidak mengapa. Hehe.

12747458_1697287990514367_1390869476756244822_o

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s